Säästämis blogi- 45 kekseliästä säästövinkkiä

1. Pakkaa omat kahvit kotoa mukaan töihin ja päivän rientoihin

Yhden kahvikupin hinta voi olla jopa 2-4 euroa ja pitkällä aikavälillä säästöä kertyy huimasti. Hyvään termopulloon sijoittaminen kannattaa sillä kahvikuluihin voi helposti upota 500 euroa vuodessa.

termopullo sääsämisvinkki

2. Käytä perhealennuksia hyväksesi

Jos käytät Spotifyn kaltaisia kuukausimaksullisia streamaus palveluita, katso onko palvelulla halvempaa perhepakettia. Liitä monta henkilöä tilaukseen ja kuukaismaksu todennäköisesti pienenee. Esimerkiksi Netflixin käyttöoikeuden saa laajennettua useammalle henkilölle muutaman euron lisähintaan.

3. Rahaa sivuun heti palkkapäivänä

Laita rahaa sivuun heti kun palkka tulee. Useat ajattelevat että säästävät sen mitä jää kuukauden päätteksi palkasta yli. Ihmisillä on kuitenkin tapana säädellä kuluttaminen samaan suhteeseen tulojen kanssa. Jos tiedät että rahaa on vielä jäljellä, todennäköisemmin ostat myös sen turhan ostoksen, jota et oikeasti tarvitse.

Kuntosali

4. Karsi kuukausittaisista tilauksista

Lopeta kaikki turhat kuukausitilaukset joita et oikeasti käytä. Mieti käytkö salilla oikeasti niin paljon että kannattaa pitää kallis jäsenyys, vai olisiko kotijumppa ehkä se vaihtoehto. Myös turhat lehdet kannattaa jättää tilaamatta.

5. Budjettisovellukset kunniaan

Käytä puhelin sovelluksia talouden seuraamisessa. Menojen ja tulojen seuraaminen onnistuu nopeasti puhelimen kautta, hyvä puoli on myös että puhelin on aina mukana, joten kirjaaminen onnistuu helpommin kuin päivän päätteksi. Lue budjetti- sovelluksista lisää täältä.

6. Vähennä autoilua

Mieti työmatkan kulkeminen uusiksi. Julkinen liikenne, kimppakyyti tai pyöräily ovat kaikki varteenotettavia vaihtoehtoja työmatkan taittamiselle. Pyöräilyn voi toteuttaa esimerkiksi niin että ajaa puolet matkasta bussilla ja käyttää pyörää toiseen puoliskoon.

7. Opettele budjetointia

Älä vain seuraa kulutustasi mutta yritä myös oppia siitä. Opettele budjetoimaan omat kulusi. Määritä tietty summa ruokaostoksia varten, ulkona käymistä varten ja kulutustavaran ostamista varten. Budjetin ei tarvitse olla järjettömän yksityiskohtainen ja jo isot linjavedotkin auttavat ymmärtämään mihin rahaa kuluu kuukausittain.

8. Aloita rahastosäästäminen

Pidät säästöt rahastoissa. Pienen riskin pitkäaikais rahastot ovat järkevämpi tapa säilyttää säästöjä, kuin pankkitilillä makuuttaminen. Rahastosijoittamisen aloittaminen ei ole rakettitiedettä, katso meidän vinkkejä sijoittamisen aloittamiseen täältä.

9. Uudelleen rahoittaminen

Uudelleen rahoita kaikki lainat ja luottokorttivelat. Tarkasta velkojen tilanne ja tutki löytyykö markkinoilta halvempaa lainavaihtoehtoa. Jos raha-asiat ovat muuten kunnossa, rahoituslaitokset kilpailevat asiakkuudestasi. Lue lisää täältä.

10. Ostoslistat käyttöön

Tämä vanha neuvo pätee vuodesta toiseen. Tee aina ostoslista kun menet kauppaan. Näin vältyt tuotteiden ostamiselta joita oikeasti löytyykin kaapistasi, myös impulssiostaminen vähentyy.

11. Suunnitelmallisuutta kauppapäiviin

Suunnittele kauppapäivät huolella. Jos mahdollista, käy isommissa marketeissa kerran viikossa hommaamassa suurempi määrä elintarvikkeita. Kenellekkään ei varmasti tule yllätyksenä että pienet kaupunkikaupat ovat kalliimpia kuin super marketit, mutta myös suunnitelmallisuus kaventaa laskua.

12. Vältä marketteja nälkäisenä

nälkäinen Älä koskaan mene kauppaan nälkäisenä. Nälkäisenä shoppaileminen ajaa heräteostoksen tekemiseen. Kun on nälkä, niin kaikkea tekee mieli ja se helposti aiheuttaa kauppakuittiin lisäprosentteja. Myös nopeiden ruok
ien ostaminen on todennäköistä. Erilaiset einekset ovat yleensä kuitenkin epäterveellisempiä ja kalliimpia kuin perusruoka.

13. Säästä sähkössä

Rupea seuraamaan sähkölaskuasi ja aseta tavoitteita sen pienentämiseksi. Pienikin tapojen muuttaminen voi auttaa säästämään sähkölaskussa nopeasti. Sammuta valot huoneista joissa ei ole ketään ja käytä enemmän kynttilöitä.

14. Määritä laskujenmaksupäivä

Maksa kaikki laskut kerralla. On todennäköistä että kaikki tulee helpommin maksettua eikä ylimääräisiä kuluja koidu maksamattomien laskujen myöhästymiskuluista.

15. Rupea todelliseksi bonuspiste- haiksi

Ilmoittaudu käyttämiesi palveluiden ja kauppojen bonusohjelmiin. Jos viitsit oikeasti kantaa kortteja mukana ja ladata sovelluksia, säästöjä normaaleista asioista syntyy varmasti.

16. Käytä hyödyksi tarjouskuponkeja

Se on yllättävää kuinka paljon perinteisiä tarjouskuponkeja kilahtaa postilaatikosta vielä tänäkin päivänä. Irroita “ei mainoksia” – tarra ja rupea shoppailemaan tarjoustuotteita kupongeilla.

17. DYI – tee se itse harrastus

Tee omia lahjoja sen sijaan että ostat kaupasta sen tavanomaisen pullon kuohuvaa. Kotitekoiset lahjat ovat usein mielekkäämpiä myös vastaanottajalle. Hyviä lahjoja ovat esimerkiksi kotitekoiset hillot, mehut, sinappi nje.

18. Korjaa vaatteita itse

säästä juomalla vettäOpettele korjaamaan vaatteita itse. Pienen reiän korjaaminen housuissa tai paidassa on yllättävän helppoa, kunhan vain viitsii. Siitä tulee myös itselle hyvä mieli kun ei tarvitse aina heittää muuten hyviä vaatteita turhaan pois. Youtubesta löytyy myös paljon opetusvideoita, joiden avulla varmasti onnistut.

19. Juo enemmän vettä

Juo enemmän vettä. Veden juomisessa on tietenkin myös terveydellisiä vaikutuksia, mutta myös vaikutusta siihen kuinka täynnä olet. Juo iso lasi vettä ennen ruokailua, sinulla ei ole enään niin kova nälkä ja todennäköisesti myös ylensyönnin riski pienenee. Kannattaa muutenkin sijoittaa kunnon vesipulloon joka pitää veden kylmänä, sillä helposti tulee ostettua vesipulloja kaupasta. Tämä on tietysti todella turhaa suomessa, jossa on tunnetusti maailman paras hanavesi!

20. Tumppaa tupakka

Lopeta tupakointi, JOPA se “satunnainen tupakointi”! Varmasti helpommin sanottu kuin tehty, mutta mieti kuinka paljon todellisuudessa käytät rahaa ja aikaa tupakoimiseen. Jos tupakka askin hinta on 6,5 euroa ja ostat sellaisen kerran viikossa, niin hinta nousee vuositasolla melkein 400 euroon. Lisäksi tupakan hinta nousee vuosi vuodelta. Moni on onnistunut lopettamaan Stumppaa tähän! kirjan avulla.

21. Pyyhi luottokorttitiedot nettikaupoista

Poista luottokorttitiedot lempi nettikauppojesi sivuistoilta. Näin ostamisesta tulee vaikeampaa ja on helpompi välttää hetken mielijohteesta tehtyjä ostoksia.

22. Noudata 30 päivän sääntöä

Mieti ostoksia 30 päivää, ennen kuin ostat ne. Suurempien ostoksen kohdalla miettimisaika voi olla tarpeen, kuten kodin elektroniikan tai kalliimman vaatten. Saatat huomata että et oikeasti tarvitse ostosta mihinkään vaan kyseessä oli hetken mielijohde.

23. Noudata 10 sekuntin sääntöä

Edellistä neuvoa voi toteuttaa myös jokapäiväisissä ostoksissa käyttämällä 10 sekunnin sääntöä. Kun nappaat tavaran ostoskärryyn niin pysähdy miettimään hetkeksi, tarvitsetko sitä todella. Usein ostelemme vain päättömänä tavaraa tajuammattakaan että se ei välttämättä edes tule tarpeeseen.

 

24. Tunnista ostokäyttäytymisesi

Vältä stressi-ostoksia. Monella on tapana kompensoida stressistä johtuvaa ahdistusta shoppailemalla. Tämä hetkittäinen mielihyvän tunne ei kuitenkaan todellisuudessa paranna tilannetta, vaan usein myös aiheuttaa “kulutuskrapulan”.

25. Pidä huoli sähkölaitteistasi

Huolla sähkölaitteitasi säännöllisesti. Moni unohtaa pyyhkiä pölyt jääkaapin ja television takapuolelta. Kannattaa pyrkiä avaamaan ja putsaamaan sähkölaitteita noin puolen vuoden välein. Tämä pieni huoltotoimenpide pidentää laitteiden ikää ja auttaa paljon ylikuumenemis- ongelmiin. Turvakeskus TUKES on tehnyt oppaan kodin sähkölaitteiden kunnossa pitämiseen, lue se täältä.

26. Mieti päästöjä autoilussa

Vaihda auto luotettavaan ja vähäpäästöiseen vaihtoehtoon. Kannattaa muutenkin punnita autoon menevät kulut ja miettiä tarvitseeko autoa todella vai pärjäisikö matkakortilla tai pyörällä. Vähäpäästöiseen sijoittaminen on myös viisas taloudellinen päätös siinäkin mielessä että, verotusta tullaan jatkossakin keventämään ja vähäpäästöisellä autolla autoilu on todennäköisesti halvempaa.

Tesla

27. Säästä lastenlikkakuluissa

Sopikaa lastenhoitovuoroja naapureiden kanssa. Mikäli naapurissa sattuu asumaan perheitä joilla on edes jotenkin samanikäisiä lapsia, niin vaihtakaa lastenhoitovuoroja. Näin säästytte lastenlikkakuluilta.

28. Käytä kirjaston salaisuudet hyväksi

Rupea oikeasti käymään kirjastoissa. Kirjastoissa on kirjojen lainaamisen lisäksi mahdollisuus käyttää tietokoneita joissa on hyviä tietokoneohjelmia. On jopa kirjastoja joissa on 3D- printteri ja muita hyödyllisiä uutuus teknologioita.

29. Kasvisruokapäivät

Opi syömään vähemmän lihaa. Liha on kallista kaupassa ja sen voi helposti korvata satokauden vihanneksilla. Kasvisreseptejä löytyy pilvin pimein internetistä ja luultavasti myös oma olo paranee kun vähentää lihan syömistä. Liian usein me rakennamme ateriamme lihan ympärille. Pienellä luovuudella saa aivan yhtä ravitsevan annoksen kasviksistakin.

30. Pistä pystyyn kotipanimo

Valmista omaa olutta! Nykyään erilaiset tee se itse- olutpaketit ovat jo oikeasti todella hyviä. Säästät satasia alkoholikuluissa ja samalla saat uuden hauskan harrastuksen. Itse tehty olut on myös todella kiva ja persoonallinen lahja. Kannattaa kuitenkin varautua siihen että pari ensimmäistä satsia menee harjoitellessa.

olut

31. Koita kimppa-asumista

Hommaa kämppis! Usein suomalaiset asuvat yksin, eikä kimppakämppä- asuminen ole kovassa huudossa. Jos satut vuokraamaan/omistamaan asunnon jossa on ylimääräinen huone, vuokraa se vaikka opiskelijalle. Säästät huimia määriä asumiskuluissa ja saat kaupan päälle uuden ystävän.

32. Suunnittele kosmetiikan käyttö uudestaan

Säästä kosmetiikkatuotteissa. Vaihda kasvoveden merkkiä halvempaan tai koita elää jopa ilman tuotteita, joita olet tottunut käyttämään. Esimerkiksi shampoo ja hoitoaine ovat olleet kiistelyn alla, tarvitaanko me niitä oikeasti? Monet jotka ovat koittaneet elää ilman shampoota, kertovat että vaikutukset ovat positiivisia.

33. Käytä käteistä

Yritä käyttää jokapäiväiseen kuluttamiseen vain käteistä. Kun rahan kulumisen näkee konkreettisesti, voi se vähentää kuluttamista jopa radikaalisti.

34. Hengaa saitureiden kanssa

Ota oppia saidoista ystävistäsi. Jos vietät paljon aikaa säästelijäiden ihmisten kanssa, opit sinäkin pian säästeliäämmille tavoille. Yleensä myös yhteinen tekeminen on halvempaa kuin tuhlaaja kavereiden kanssa.

35. Vessapaperin kulutus syyniin

Leikkaa vessapaperirulla kahtia ja saat tuplasti enemmän. Vessapaperia käytetään helposti aivan liikaa ja vähemmilläkin arkeilla pärjäisi. Kahtia leikkaaminen on oiva keino rullaan säästämiseen. Näin myös luonto kiittää!

lentokenttä

36. Lentokenttä “hotelli”

Nuku lentokentällä. Usein etenkin kaukomatkoilla välipysähdykset saattaa olla pitkiä ja vaatia jopa lentokenttähotellissa yöpymistä. Kannattaa kuitenkin kokeilla lentokentällä nukkumista. Useimmat lentokentät ovat niin mukavia ja viihtyisiä, että yö ei edes ole tukala. Jos aikoo nukkua lentokentällä, kannattaa mukaan varata ohut viltti, korvatulpat ja unimaski.

37. E-mail kortteja sukulaisille

Lähetä sähköpostikortteja jouluna ja syntymäpäivinä. Nykyään on niin helppoa ottaa kuva vaikka kännykällä ja liittää se sähköpostiin. Perinteiset kortit ovat tietenkin ihania saada postin kautta, mutta lähettäminen vaatii aikaa ja rahaa. Sähököinen kortti voi olla ihan yhtä hauska, etenkin jos sen tekemiseen käyttää vähän mielikuvitusta ja aikaa.

38. Hamstraa ketsuppipusseja ravintoloista

Säästä pikaruokaravintoloiden ja take-away- paikkojen mausteet. Pyydä ekstra satsi ketsuppia mäkkäristä tai ylimääräisiä soijapusseja sushipaikasta. Ravintoloissa on yleensä laadukkaita mausteita. Sinun ei aina tarvitse ostaa uutta ketsuppipulloa, voit käyttää ravintoloiden ketsuppipusseja tarpeen tullen. Tämä konsti toimii etenkin, jos et käytä ketsuppia turhan usein.

39. Perusta kotikampaamo

Leikkaa omat hiuksesi! Youtube on täynnä opetusvideoita, joista voit katsoa hyviä neuvoja. Jos kyse on pelkästä latvojen tasoittamisesta, se on jopa yllättävän helppoa.

40. Hyödynnä löytötavaralaatikot

Käytä löytötavaralaatikoita hyväksesi. Esimerkiksi sateenvarjoja löytyy joka paikasta pilvin pimein, eikä ne todennäköisesti koskaan löytäisi oikean omistajan luo. Voit siis kipaista vaikka lähikirjastoon ja kysyä mustaa sateenvarjoa ihan hyvällä omallatunnolla.

omenoita

41. “Vanhat” hedelmät muussiksi

Käytä vanhemmat pehmenneet hedelmät hyödyksi. Vaikka hedelmä tuntuu liian pehmeältä syötäväksi sellaisenaan, on se juuri täydellinen smoothien, soseen tai vaikka hillon valmistukseen.

42. Hiusten leikkuu opiskelijatyönä

Käytä hyväksesi paikalliset kaudenhoitoalan oppilaitokset. Erilaiset kampaajakoulut, hierojakoulut ja kosmetologi-oppilaitokset tarjoavata harjoittelija töitä erittäin edullisin hinnoin. Usein opiskelijat ovat jopa tarkempia työssään, sillä suorituksesta saatetaan antaa arvosana ja aina myös opettaja on valvomassa työn tulosta.

43. “Unohda” lompakko kotiin

Lähde töihin/opiskeluihin ilman lompakkoa! Kun sinulla ei ole luottokortteja/rahaa mukana on kuluttaminenkin vaikeampaa. Jos tiedät ettei sinulla ole mitään tärkeää työpäivän aikana, niin jätä lompakko suosiolla kotiin.

Värjää tai kasvata hiuksesi taas oman värisiksi. Hiusten värjääminen kampaajalla on jumalattoman kallista, se myös kuluttaa hiusta huomattavan paljon. Kemikaalit eivät tee erityisen hyvää päänahallekkaan. Luonnollinen look ja hiusväri on muutenkin muodissa!

44. Osta bulkkina

Osta isommissa satseissa. Tiettyjä elintarvikkeita voi ostaa halvemmalla isompia määriä. Tämä vaatii tietynlaista suunnitelmallisuutta, sillä kauppareissulle voi tarvita auton. Esimerkiksi tonnikala, vessapaperi, kuivamuonat ja jopa kananmunat ovat paljon halvempia “bulkkina”.

45. Seuraa talousblogeja

Rupea seuraamaan taloudesta ja säästämisestä kertovia blogeja. Niistä on helppo saada inspiraatiota ja upeita vinkkejä. Katso tästä meidän listaus parhaista suomalaisista blogeista linkki.

Comments (0)

Leave Comment