Luottotietojen tarkistus – ilmaiseksi

Luottotietojen tarkistus

Onko minulla maksuhäiriömerkintä?

Suomessa luottotietojen menettäminen tapahtuu käytännössä kun ihminen saa maksuhäiriömerkinnän. On kuitenkin mahdollista, että myös maksuviiveet vaikeuttavat osamaksusopimusten ja lainojen sopimusten tekemistä. Jotkut yritykset jakavat tietoa keskenään erääntyneistä maksuista, joten toinen yritys voi olla myöntämättä esimerkiksi laina jos huomataan, että asiakas on velkaa toiselle yritykselle. Tämänlainen merkintä ei kuitenkaan tarkoita maksuhäiriömerkintää, vaan merkinnät katoaa välittömästi kun laskut on maksettu.

Luottotietojen menettäminen kuitenkin pitkä prosessi ja on omituista jos ihminen ei ole tietoinen luottotietojen menetyksestä. Luottotietojen palautuminen kuitenkin tapahtuu ilman ilmoitusta ja suurelta osin tämän vuoksi luottotietojen tarkistus voi tulla ajankohtaiseksi. Suomesta löytyy useita yrityksiä joiden kautta luottotiedot ja maksuhäiriömerkinnät voi tarkastaa. Yritykset kuitenkin veloittavat luottotietojen tarkastamisesta muutamia kymppejä.

Luottotietojen tarkistaminen ilmaiseksi

Maksuhäiriömerkinnät voi tarkistaa myös ilmaiseksi ja helpommalla. Kaikki netin lainayhtiöt ovat velvoitettuja tarkastamaan maksuhäirömerkintätilanteen hakemisvaiheessa. Useimmat yritykset ovat vielä automatisoineet prosessin ja aina kun maksuhäiriömerkintä on syynä hylättyyn lainapäätökseen, niin se ilmoitetaan asiakkaalle. Yleisesti lainapäätösten syitä ei tarvitse avata hakijoille, mutta maksuhäiriöstä johtuva hylkäys on poikkeus. Lainalaitokset saavat rekisteristä käytännössä samat tiedot kuin asiakas joka ostaa luottotietonsa. Yritykseen soittamalla voi siis vielä kysyä mistä paikasta maksuhäiriö on tullut ja koska.

Luottotiedot voi myös tarkistaa soittamalla käräjäoikeuteen. Sillä maksuhäiriömerkinnät ovat julkista tietoa, voi kuka vain tiedustella kenen vain luottotietoja. Käräjäoikeuteen soittamalla saa tietoonsa onko maksuhäiriömerkintöjä jotka ovat vireillä tai jo aktiivisia. Vireillä olevat maksuhäiriömerkinnät voivat vielä mitätöityä, mikäli henkilö maksaa pois koko velan pääoman.

Luottotietojen tarkistamista voivat vaatia esimerkiksi vuokraisännät. Monesti he haluavat tarkistaa mahdollisen vuokraajan maksuhäirömerkintätilanteen ja vaativat todistusta luottohäiriömerkkinnöistä. Tämä todistus yleensä maksaa jos sen tilaa joltain palvelua tarjoavalta yritykseltä. Vuokraisännälle voikin ehdottaa että soittaa kärjäoikeuteen ja kysyy luottohäiriömerkintä tilannetta sitä kautta, ilmaiseksi.

 

Maksuhäiriömerkinnät

Maksullinen luottotietojen tarkistus

Yritysten kautta tehtävä luottotietojen tarkistuksen voi tilata netin kautta. Asiakas saa vastineeksi todistuksen jossa on merkitty luottotietojen tilanne. Todistus on päivämääräkohtainen ja yleensä se hyväksytään noin kolmen kuukauden ajan todisteena luottotietojen kunnossa olemisesta. Tämänkin vuoksi ilmaiset keinot kannattaa hyväksikäyttää, tiedot tulevat kuitenkin samasta rekisteristä ja ovat yhtä pitäviä kuin minkä tahansa yritysten tarjoama paperi.

 

Comments (0)

Leave Comment