Budjettisovellukset testissä – talous hallussa

Henkilökohtaisen talouden pitoon on kehitetty useampia puhelin sovelluksia. Tulojen ja menojen ylläpitämisestä on yritetty tehdä entistä helpompaa ja apuna käytetään menoja havainnollistavia diagrammeja. Silti useimmat sovellukset vaativat menojen manuaalisen ylläpitämisen, joka toisaalta parantaa tietoturvaa sillä maksukorttien tietoja ei tarvitse jakaa suoraan palveluntarjoajan kanssa. Sovelluksia on suhteellisen paljon ja niiden ominaisuudet vaihtelevat monimutkaisempien sovellusten laajasta valikoimasta yksinkertaisten sovellusten simppeliin ratkaisuun.


 Pivo- sovellus


Saatavilla suomeksi

Kotimainen!

Android ja iPhone

Ilmainen

Kortin saa kiinnitettyä suoraan sovellukseen

Lähimaksumahdollisuus

App-store pisteet: 3,7 / 5

 

Pivo on OP:n kehittämä budjettisovellus. Pivolla voi lähettää rahaa ystäville ja maksaa mobiilisti lähimaksulla. Sovellusta on kuitenkin kritisoitu siitä, ettei lähimaksu toimi useimmissa paikoissa ja sovelluksen aukeaminen kestää pitkään. Pivoon liitetään maksukortti, eikä kuluja ja tuloja tarvitse merkata manuaalisesti. Tämä ei välttämättä ole kaikkien mieleen, sillä OP saa tiedot rahaliikenteestäsi. Sovelluksen ulkonäkö on ammattimainen ja sovelluksen käyttäjille löytyy asiakaspalvelu jonka kautta saa apua mahdollisiin ongelmiin sovelluksen käyttämiseen liittyen.

Pivosta saa myös Pivo Junior- sovelluksen, joka on tarkoitettu pääsääntöisesti 12-17 vuotiaille nuorille. Loistava idea tehdä sovellus myös nuoremmalle asiakaskunnalle, johan sanontakin käy “minkä nuorena oppii, sen vanhana taitaa”.


Moneyfy- sovellus


Englanninkielinen

Android

Ilmainen

Maksullinen pro- versio

App-store pisteet: 4,5 / 5

Applikaatioon kirjataan omat menot manuaalisesti, eikä siis tarvitse liittää maksukortteja sovellukseen. Ympyrämalli kertoo mihin kulukategoriaan rahaa menee. Asuminen, ruoka, liikkuminen, taxit, viihde yms. Sovellukseen voi myös kirjata tuloja ja näin näkee jäljellä olevan taseen. Applikaatiota kiitellään yksinkertaisuudesta ja selkeydestä. Käytännössä siihen syötetään arvoja ja valitaan onko ne plussaa vai miinusta. Applikaatiosta on olemassa myös maksullinen pro- versio jonka voi liittää Dropbox tiliin ja hallita sitä kautta.


Taloushallinto + Budjetti


Suomenkielinen (käännetty huonosti englannista)

Android

Ilmainen

App-store pisteet: 4,3 / 5

Sovellus on toinen harvoista suomenkielisistä vaihtoehdoista, kieli on kuitenkin kankeaa ja on selvää että kääntäminen on tehty google translatea käyttäen. Tästä sovelluksesta löytyy yli 100 kategoriaa menoille, joka toisaalta voi olla sekavaa ja sirpaloida budjettia liikaa. Muutenkin toimintoja löytyy huomattavasti enemmän kuin monista muista sovelluksista. Voit esimerkiksi syöttää tietoja lainoista ja se seuraa lainan etenemistä. Eri valuuttojen välillä konvertoiminen onnistuu myös sovelluksen sisällä.

Sovelluksen ulkoasu on valitettavan könkko ja käyttökokemus huomattavan sekava. Kuitenkin kun sovellusta oppii käyttämään, on siinä useampi mahdollinen toiminto joita voi hyödyntää.


 GoodBudget


Englanninkielinen

Android ja iPhone

Ilmainen

App-store pisteet: 4,4 / 5

 

GoodBudget löytyy myös web-sovelluksena, eli sitä voi käyttää myös tietokoneella. Puhelimen sovellus synkkaa tietokoneversion kanssa. Sovelluksesta löytyy paljon toimintoja ja budjettia voi pitää koko perheen menoista. Voit myös jakaa tietoja toisen sovelluksen kesken, esimerkiksi perheenjäsenen kanssa.

Kokonaisuuden hahmottaminen vaatii hiukan aikaa ja sovelluksen käyttämä “envelope” eli kirjekuori- systeemi on ylipäätään hämmentävä. GoodBudget on kuitenkin suurempi yritys ja heiltä löytyy aktiivinen asiakastuki, joten ongelmiin saa apua sähköpostitse.

 


Päällimmäinen tunne on että kokonaisvaltaiseen talouden hallintaan sovellukset eivät vielä aivan taivu. Esimerkiksi tarkka laina-asioiden seuraaminen kuukausittaisella tasolla puuttui kokonaan ja laskujen merkitseminen manuaalisesti tuntuu vaivalloiselta. Lainaa lyhennetään kuukausittain suuria summia, joten pääoman ja koron tilanteen seuraaminen budjettisovelluksen kautta olisi toivottavaa. Pivo sovellus kuitenkin tuntui vaihtoehdoista “kotoisimmalta”, ammattimaisen ulkoasun ja hyvän suomenkielen vuoksi. Ehkä asiaan vaikuttaa myös se fakta että sen takana on Osuuspankki ja sovellukseen on helpompi luottaa.

Comments (0)

Leave Comment